ČLÁNEK

Třinec si ve finále poradil se Spartou a bere své první zlato

08.08.2021 | Jakub Kotajny

Gólově bohaté finále, které nabídlo nádherné branky na obou stranách a infarktové poslední minuty celého střetnutí, po šedesáti minutách hry skončilo výsledkem 5:4 ve prospěch domácích Ocelářů. Třinečtí tak po třech stříbrných medailí napříč spektrem předchozích ročníků letos získávají své první zlato a naopak pražská Sparta ani ze třetího finálového střetnutí na President Cupu jako vítězný celek neodchází. Oba celky ale ukázaly svou šikovnost a věříme, že hráči využijí tento předsezónní turnaj jako dobrý odrazový můstek na nadcházející extraligovou sezónu dorostu.

Zápas č. 20  •  ne 8.8.2021  •  12:00  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
Oceláři Třinec
5:4
( 3:1, 2:2, 0:1)
Sparta Praha
Oceláři Třinec: Milota (Heczko) – D. Buják, Ćmiel, Holub, Martiňák, Pospíšil, Ročák, Sedláček, Solowski – Blaha, Cedzo, Gerych, Holinka, Kubiesa, Lipka, Masnica, Mikula, Pohludka, Sikora, Urbánek, Volas
Sparta Praha: Přikryl (32. Kogler) - Bartoň, Bjakov, Hašek, Janský, Marton, Nistribenko, Port, Šeba - Fábry, Jakab, Křišťan, Novák, Odehnal, Poláček Potoma, Skuratov, Stěpančuk, Vašíček, Žemlička, Žmola
Branky a asistence: 1. Cedzo, 5. Holinka (Sedláček, Kubiesa), 8. D. Buják (Pospíšil, Volas), 28. Sedláček (Cedzo, Kubiesa), 32. Cedzo (Kubiesa) – 12. Vašíček (Fábry), 23. Fábry (Novák, Vašíček), 33. Fábry (Novák, Vašíček), 53. Fábry (Novák, Vašíček)

Vyloučení: 0:0. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.

Komentář

Bleskový začátek utkání z řad Třince neměl na starost nikdo jiný, než Adam Cedzo, domácí kanonýr využil chyby v rozehrávce Sparty a hned dvacet sekund po úvodním buly rozvlnil síť za zády Petra Přikryla. Oceláři odskočili na rozdíl dvou branek na hranici páté a šesté minuty, kdy se v brankovišti po Martiňákově nahození rychle zorientoval Miroslav Holinka, jenž svou tečí překonal maskovaného Sparťana. Třetí gólovou radost přinesla polovina osmé minuty, kdy se v početní výhodě s notnou dávkou štěstí prosadil Dominik Buják, který svou tečí nasměroval kotouč těsně za brankovou čáru. Oba aktéři tohoto klání si byli vědomi jeho důležitostí a hlavní arbitr Lukáš Puczok musel hned několikrát posílat rozdurděné kohouty na trestnou lavici, což se stalo osudným domácímu mančaftu, Patrik Volas si odpykával svůj dvouminutový trest za napadení a Sparta jej za to náležitě potrestala. Za kruhy se ke kotouči dostal kanonýr Sparty Martin Vašíček. Více branek ale první perioda již nepřinesla a na světelné kostce tak po dvaceti minutách hry svítil stav 3:1 ve prospěch třineckých barev.

Sparta zahrozila ve druhé polovině třiadvacáté minuty, kdy se dlouho držela v útočném pásmu a této poziční výhody nakonec v čsae 22:41 využil Andrej Fábry, který snížil náskok Ocelářů na rozdíl pouhé jediné trefy. Třinec ale zabral a o pět minut později to bylo znovu o dvě branky, po nezdaru Cedza s Kubiesou se touš dostal na hůl obránce Matěje Sedláčka a třinecký defenzor již cestičku pro kotouč do branky Sparty již dokázal najít. Petr Přikryl odchytal dobrou polovinu zápasu, branka Adama Cedza v čase 31:35 však pro něj bohužel byla tou poslední příležitostí v brankovišti Sparty pro tento zápas, kouč Prahy totiž po trefě třineckého kanonýra dal klíč k brance hostů Maxi Koglerovi. Změna v brankovišti nakopla i útok pražských hokejistů, po půlminutě pobytu Koglera v brance zavelel k útoku Andrej Fábry a svou druhou brankou večera znovu trochu stáhl náskok Třince, když nasměroval kotouč přesně pod víko Milotovy klece. Stále otevřený výsledek 5:3 tak panoval ve WERK ARENĚ po konci prostředního dějství a Sparta Praha měla zájem předvést podobnou stíhací jízdu, jako proti Rize ve včerejším semifinále.

V závěrečné části hry se Sparťané jevili jako aktivnější aktér tohoto měření sil, pouze završení hattricku Andreje Fábryho v akci dva na jednoho ale na srovnání skóre nestačilo a ani mela po závěrečné siréně už nezměnila nic na výhře Třince v rámci sedmého ročníku President Cupu HC Oceláři Třinec.